8.9.2017

Vastuullinen taloudenpito jatkuu (Kainuun Sanomat)

Lähes kymmenen vuoden korpivaelluksen jälkeen hallitus pääsi viimein rakentamaan vuoden 2018 budjettia valoisimmissa suhdanneolosuhteissa. Suomen talous on kääntynyt voimakkaaseen ja laaja-alaiseen kasvuun.

Kansalaisten luottamus talouteen on korkea, Suomelle elintärkeä vienti vetää ja työllisyys paranee. Käännettä ovat tukeneet niin maailman talouden kasvu, kuin hallituksen kotimaiset toimet kilpailukyvyn, talouskasvun, työllisyyden ja yrittämisen vahvistamiseksi.

Myönteiset kasvuluvut aloittivat vilkkaan keskustelun jakovarasta viime kesänä. Nyt laihojen vuosien jälkeen koittanut yksi lihava vuosi ei kuitenkaan saanut hallitusta lipsumaan – budjettiriihessä tehtiin vastuullisia ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä. Talouskasvun aikaansaamaa liikkumavaraa käytettiin pääosin velkaantumisen vähentämiseen. Ensi vuonna uutta velkaa otetaan puoli miljardia aiemmin suunniteltua vähemmän, noin 3 miljardia euroa.

Ennusteiden valossa hallitus on taittamassa velkasuhteen positiiviseksi vuonna 2019. Kuitenkin valtion tulojen ja menojen tasapaino sekä työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin vaativat talouden positiivisen kehityksen jatkumisen ohella vanhojen päätösten määrätietoista toteutusta ja uusien uudistusten pohtimista.

Suomen taloudessa on kolme keskeistä rakenteellista haastetta, joihin kokoomus lähti hakemaan ratkaisuja budjettiriihessä. Kestävyysvaje johtuu vuosia jatkuneesta julkisen taloutemme velkaantumisesta, kun julkiset menot kasvavat väestön ikääntyessä. Suomea vaivaa myös osaamisvaje, kun työntekijöiden taidot eivät kohtaa työtä tarjoavien yritysten tarpeiden kanssa. Lisäksi työllisyysvaje saadaan paikattua ainoastaan sillä, että entistä suurempi joukko suomalaisia on töissä. Tavoitteena on saavuttaa työllisyysasteessa muut Pohjoismaat.

Riihessä tehtiinkin näille painopistealueille joukko tarkoin harkittuja täsmälisäyksiä. Erityistä huomiota kiinnitettiin nuorten työllisyyden parantamiseen ja syrjäytymisen torjuntaan. Työttömien mahdollisuuksia päästä kiinni työhön parannettiin mahdollistamalla yrittäjäksi ryhtyminen ja lyhytkestoinen opiskelu työttömyysturvalla. Perheiden arjen sujuvuuden, tasa-arvon ja talouden näkökulmasta yksi riihen merkittävimmistä päätöksistä oli kokoomukselle tärkeän tavoitteen, perhevapaauudistuksen, toteuttaminen tällä vaalikaudella.

Hallituspuolueet olivat yhdessä linjanneet sekä vuoden 2016 että vuoden 2017 kehysriihissä, ettei määräaikaista kuljetustukea jatketa. Hallitus kuitenkin päätti nyt jatkaa tukea määräaikaisena vielä vuosille 2018-2019. Tämä on erinomainen päätös Pohjois- ja Itä-Suomen yritysten kilpailukyvyn kannalta.

Budjettiriihen veropäätöksillä varmistettiin, ettei kenenkään palkansaajan verotus kiristy ensi vuonna. Vaikka riihen alla hallituspuolueiden välillä oli haasteita kilpailukykysopimuksen (kiky) vaikutusten kompensoinnissa sekä hallitusohjelman verolinjausten noudattamisessa, kokoomus sai lopulta hallituksen pitämään kiinni omista linjauksistaan. Kompensoimalla kikyn vaikutukset veronkevennyksillä myös ensi vuodeksi ja estämällä työn verotuksen kiristymisen, hallitus vahvisti työllisyyttä, talouskasvua ja ostovoimaa.

Kokonaisuutena riihen päätöksiin voi olla tyytyväinen. Budjettiriihessä ei sorruttu holtittomiin menolisäyksiin, vaan uudet lisäpanostukset kohdistettiin vahvasti tukemaan tulevaisuuden kasvua ja työllisyyttä.

 

Eero Suutari

Kansanedustaja (kok)

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Hallintovaliokunnan lausunto maakuntauudistuksesta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle on valmistunut

LUE LISÄÄ »

Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus haastatteli edustajaoppilaita

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 1.3.2018

Avoimet ovet jälleen Eduskuntatalossa!

Eduskuntatalossa järjestetään avoimien ovien päivät myös vuonna 2018. Päivät ovat lauantaina 5.5. sekä maanantaina 10.9. Avoimien ovien tarkat kellonajat ilmoitetaan myöhemmin. Avoimien ovien päivänä kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Eduskuntataloon. Paikalla on myös kansanedustajia ja ryhmäkanslioiden sekä eduskunnan henkilökuntaa. Juuri remontoidun Eduskuntatalon avoimet ovet olivat yleisömenestys syksyllä 2017. Tervetuloa! FacebookTwitter

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 14.11.2017

Koko Kainuu tarvitsee tulevaisuuden osaajia (Kainuun Sanomat)

Kainuun Sanomien mielipidepalstalla (13.11.2017) tuotiin varsin kielteisellä tavalla allekirjoittaneen vuosikymmeniä kestänyt Kainuun edunvalvonta esille. Esitetty kritiikki kohdistui verkkolehti Uudelle Suomelle (1.11.2017 antamaani haastatteluun, jossa toin esille muun muassa huoleni kehys-Kainuusta ja sen sekä koko Kainuun osaamistarpeesta. Olen ollut yrittäjänä Kainuussa 35 vuotta – perustanut useita yrityksiä, toiminut pitkään Kainuun Yrittäjien hallituksessa ja Kajaanin yrittäjien puheenjohtajana […]

Lue lisää »

Kolumni: 27.2.2018

Tasa-arvo tarvitsee perhevapaauudistusta (Kainuun Sanomat)

Perhevapaauudistus on yksi tärkeimmistä tasa-arvouudistuksista, joita Suomi tarvitsee kipeästi. Se on aivan liian tärkeä kesken jätettäväksi. Tästä huolimatta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti päättäneensä kaataa uudistuksen. Hallituspuolueiden puheenjohtajien tapaamisessa uudistus myös valitettavasti kariutui, eikä se etene tällä hallituskaudella. Kokoomus yritti viimeiseen asti hakea ratkaisua hallituskumppaneiden kanssa. Tasa-arvoa, työllisyyttä ja perheiden hyvää arkea tukevan […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Heini Rask

eduskunta-avustaja
heini.rask@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Heinille »