27.2.2018

Tasa-arvo tarvitsee perhevapaauudistusta (Kainuun Sanomat)

Perhevapaauudistus on yksi tärkeimmistä tasa-arvouudistuksista, joita Suomi tarvitsee kipeästi. Se on aivan liian tärkeä kesken jätettäväksi. Tästä huolimatta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti päättäneensä kaataa uudistuksen. Hallituspuolueiden puheenjohtajien tapaamisessa uudistus myös valitettavasti kariutui, eikä se etene tällä hallituskaudella. Kokoomus yritti viimeiseen asti hakea ratkaisua hallituskumppaneiden kanssa.

Tasa-arvoa, työllisyyttä ja perheiden hyvää arkea tukevan perhevapaauudistuksen tarve ei häviä minnekään. Suomessa pienten lasten äitien työllisyysaste on muita Pohjoismaita huomattavasti alempi ja perhevapaiden pitäminen jakautuu räikeän epätasaisesti vanhempien kesken. Tämä vääristymä heikentää naisten työmarkkina-asemaa ja urakehitystä sekä pienentää samalla isien roolia lastensa elämässä. Tähän kokoomus haluaa muutoksen.

Kokoomus on kannattanut perhevapaiden uudistamista jo pitkään ja olemme sitoutuneita edistämään uudistusta seuraavalla hallituskaudella. Tutkitusti vaikuttavia keinoja lisätä tasa-arvoa, työllisyyttä ja perhearjen sujuvuutta on rakentaa sellainen malli, joka jakaa vapaita tasaisemmin vanhempien välillä ja kannustaa erityisesti naisia palaamaan perhevapaalta työelämään. Tällainen oli kokoomuksen itse esittämä malli ja nämä tavoitteet oli kirjattu myös hallituksen uudistukselle asettamiin reunaehtoihin.

Kokoomuksen omassa, vuosi sitten julkaistussa, perhevapaamallissa äidille maksetaan aluksi viiden viikon ajan ansiosidonnaista odotusrahaa. Tämän jälkeen on vuoden mittainen ansiosidonnainen perhevapaa, josta kummallekin vanhemmalle on kiintiöity kolme kuukautta. Loput kuusi kuukautta olisivat vapaasti jaettavissa, mikä tarkoittaa mahdollisuutta siirtää perhevapaa juridiselta vanhemmalta myös muulle lasta hoitavalle aikuiselle. Tällä helpotettaisiin merkittävästi esimerkiksi ero-, uus- ja sateenkaariperheiden sekä yksinhuoltajien perhevapaajärjestelyjä.

Tasa-arvo- ja työllisyystavoitteiden saavuttaminen edellyttää perhevapaiden rakenteen uudistamista ja asenneilmapiirin muuttamista. Lapsen hoitaminen kotona ei ole naisen erityisoikeus tai –vastuu. Lisäksi tutkimusten mukaan erityisesti poikien koulumenestykseen vaikuttaa isien kotona oleminen. Perhevapaita onkin uudistettava siten, että tasavertainen mahdollisuus perhevapaalle jäämiseen taataan molemmille vanhemmille. Samalla lisätään lasten osallistumista pedagogiseen varhaiskasvatukseen.

Perhevapaauudistus on tehtävä. Jos uudistusta ei tehdä ollenkaan, häviäjiä ovat suomalaiset perheet; äidit, isät ja lapset kaikki yhdessä. Samalla Suomen kasvu sekä työllisyys kärsivät ja jäämme entisestään jälkeen muita Pohjoismaita. Uudistukselle on laaja kannatus suomalaisessa yhteiskunnassa. Harvassa ovat ne uudistukset, joiden takana seisoo suurin osa eduskuntapuolueista, kaikki työmarkkinajärjestöt ja suuri joukko kansalaisjärjestöjä.

Nykytila ei ole reilu isille, äideille, eikä heidän työnantajilleen. Rakenteita voidaan muuttaa, kun tiedostetaan myös asenteet niiden taustalla. Työ tasa-arvon ja työllisyyden eteen jatkuu.

 

Eero Suutari

Kansanedustaja (kok.)

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Työntekijän irtisanomissuojan muuttaminen lähetekeskustelussa

LUE LISÄÄ »

Nuorten hyvinvointi esillä torstain kyselytunnilla

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 29.8.2018

Kokoomuksen Suutari ja Talvitie: Budjettiriihestä historiallinen helpotus yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaan

Kokoomuksen kansanedustajat Mari-Leena Talvitie ja Eero Suutari iloitsevat hallituksen budjettiriihessä sopimasta historiallisesta helpotuksesta yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaan. Yrittäjän perheenjäsen, joka ei omista yritystä, on jatkossa oikeutettu samaan työttömyyskorvausta. ”Muutosta on odotettu yrittäjäperheissä pitkään. Tiedän useita tapauksia, joissa perheille on tullut yllätyksenä se, että myös yrittäjän perheenjäseniltä on evätty työttömyysetuus yrittäjyyden perusteella. Jos esimerkiksi yrittäjän lapsi on […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 18.10.2018

Kajaani rohkeilla päätöksillä menestykseen (Koti-Kajaani)

”Esimerkiksi Kajaanista saamme korkeatasoista osaamista”, virkkoi Markku, kun häneltä kysyttiin, mistä saatte pelialan osaajia. Markku Ignatius on yksi SuperShellin johtajista. Olimme Sitran kestävän kehityksen kurssivierailulla peliyhtiö SuperShellin neuvottelutiloissa kurssikaverini – niin ikään SuperShellin johtajan – Jaakko Harlaksen kutsusta. SuperShell on tullut tutuksi – pelialaa tuntevien lisäksi – suurelle yleisölle lähinnä merkittävänä veronmaksajana. Vuonna 2010 perustetun […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Kristiina Karjalainen

eduskunta-avustaja
kristiina.karjalainen@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Kristiinalle »