23.5.2018

Veronkiristyshämäys (Kaleva)

SDP:n lupaa vaaliohjelmassaan paljon hyvää ja maksattaisi sen perintö- ja lahjaverotuksen, listaamattomien yritysten veron ja kiinteistöverojen kiristyksillä sekä yrittäjävähennyksen poistolla, osinkojen jyrkemmällä progressiolla ja palkkaveron yhä jyrkemmällä progressiolla.

Linjauksia tarkastellessani en voi olla miettimättä, haluavatko he johtaa äänestäjiä tahallaan harhaan? Samaan aikaan, kun SDP haluaa lisätä työllisyyttä, puolueen esittämät verolinjaukset rokottaisivat pk-yrittäjiä ja omistamista, eli niitä jotka ovat säästäneet yritykseen, sijoitustoimintaan tai vaikka asuntoon. Lyhyesti sanoen niitä, jotka luovat työpaikkoja. Lisäksi puolue perustelee omistamisen verottamisen kiristämistä sillä, että Suomessa muka olisi eurooppalaisittain alhainen omistamisen verotus.

Puolue ei kuitenkaan vertaa eri maiden omistamisen verotuksen kireyttä, mikä antaisi oikean kuvan tilanteesta, vaan harhaanjohtavasti omistuksen verotuksen osuutta kaikesta verotuksesta. Toisin sanoen sitä, missä suhteessa kulutuksen, työn ja omistamisen verot kertyvät.

Vertailusta saa sellaisen kuvan, että esimerkiksi Maltalla ja Luxembourgissa on Suomea kireämpi omistamisen verotus, koska siellä noin 28 prosenttia veroista kertyy omistamisen verotuksesta ja Suomessa vain 16 prosenttia. Todellisuudessahan tämä vertailu kertoo ainoastaan maiden talouden rakenteen eroista, eikä sinällään käy perusteluna verotuksen kiristämiseen. Suomessa on pieni finanssisektori, vähän omavaraista yritystoimintaa ja yksityistä sijoitustoimintaa sekä omistusta.

Samassa vero-ohjelmassa mainitaan, että varsinaisten veroparatiisien lisäksi myös monilla EU-mailla on ollut verovälttelyn mahdollistavia haitallisia säädöksiä ja käytäntöjä. Esimerkkeinä käytetään Maltaa ja Luxemburgia, joiden SDP:n logiikalla pitäisi olla omistamisen verotuksen mallimaita, koska kummassakin omistamisen verotuksen osuus on jopa korkeampi kuin EU:n keskiarvo.

Mieleen hiipii väkisinkin ajatus, että äänestäjää johdetaan harhaan. Pahinta on se, että harhaanjohtavalla argumentilla perusteltu vero-ohjelma kurittaisi pk-yrityksiä, jotka ovat talouskasvumme ja työllisyytemme perusta. Pienten yritysten riskinottokykyyn ja työllistämisvalmiuksiin vaikuttaisivat erityisesti listaamattomien yritysten osinkohuojennuksen sekä yrittäjävähennyksen poisto.

Pitkällä aikavälillä tällaisella politiikalla voidaan aiheuttaa se, että yritteliäisyys, sijoittaminen ja omistaminen Suomessa eivät ole enää houkutteleva vaihtoehto, jolloin työpaikat tavoitteiden vastaisesti vähenevät.

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Talousvaliokunnan vierailulla Varsinais-Suomessa aiheina työllisyys ja viennin tukeminen

LUE LISÄÄ »

​Valtionvarainvaliokunnan liikennejaosto vierailee Pohjois-Savossa

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 25.6.2018

Julkisen talouden suunnitelma 2019-2022 (palautekeskustelu)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe eduskunnan täysistunnossa 25.6.; puhujana edustaja Eero Suutari. Arvoisa puhemies, julkisen talouden suunnitelman kuvaus tulevien vuosien haasteista on pysäyttävää luettavaa positiivisten kasvu-uutisten keskellä. Hyvä suhdannetilanne ei ole korjannut rakenteellisia ongelmiamme. Vaikka juuri nyt talous kasvaa ja velkaantuminen vähenee, on meillä yhä ratkaisematta se, kuinka rahoitamme hyvinvointiyhteiskuntamme tärkeät palvelut hoito- ja hoivamenojen kasvaessa ja […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 10.8.2018

Järkibudjetti (Kainuun Sanomat)

Noususuhdanteessa – kuten juuri nyt – ei ole järkevää velkaantua holtittomasti. Meidän on jatkettava tiukkaa budjettilinjaa. Vaikka Suomen talous kasvaa jo neljättä vuotta, ei budjetista silti löydy jakovaraa. Velkaannumme edelleen ja ikääntyvä väestömme tarvitsee lisää huolenpitoa. Pysyviä uusia menolisäyksiä ei pidä tehdä. Jakovarasta keskustelu on syytä siirtää vuoden 2021 budjetin yhteyteen jolloin velkaantuminen hallituksen tavoitteiden […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Maijastiina Arvola

eduskunta-avustaja
maijastiina.arvola@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Maijastiinalle »