31.5.2018

Varainsiirtovero on vahingollinen vero, vaihdetaan se reilumpaan! (Kaleva)

Kansanedustaja Timo Harakka vastasi (Kaleva 27.5.) kirjoitukseeni, jossa kummastelin SDP:n vero-ohjelmaa ja sen perustavia argumentteja. Hän puolusteli SDP:n vero-ohjelmassaan käyttämää argumenttia, jonka mukaan Suomessa omistamisen verotusta pitäisi kiristää, koska Suomessa omistamiseen liittyvien verojen osuus kokonaisverotuksesta on muihin EU-maihin verrattuna alhainen.

Mielekkäämpää olisi verrata veroasteita, jolloin kuva olisi erilainen. Omistamiseen liittyvien verojen osuus saadaan ylös sillä, että työn verotusta kevennetään, eikä omistamisen rokottamisella. Siten Suomeen kertyy myös lisää verotettavaa omaisuutta.

Olen samaa mieltä Harakan kanssa siitä, että laajat veropohjat ja matalat verokannat ovat oikea tapa kerätä yhteiseen kassaamme rahaa, mutta Harakan kommentti, että kokoomus olisi harrastanut kaverikapitalismia, on epäreilu.  Olemme tällä hallituskaudella alentaneet kaikkien palkansaajien tuloverotusta 1,3 miljardilla eurolla.

Niin ikään tällä hallituskaudella olemme antaneet pieniä yrityksiä – jotka eivät hyötyneet osakeyhtiöitä hyödyttäneestä yhteisöveron alennuksesta – hyödyttävän yrittäjävähennyksen. Se koskettaa noin 200 000 pk-yritystä. Tämän vähennyksen SDP haluaa vero-ohjelmallaan poistaa ja esittää tilalle alv-liikevaihtorajan kaksinkertaistamista. Talousasiantuntijoiden mukaan se taas hidastaa työllistämistä, koska palkkaamista edullisempaa on pysyä yksinyrittäjänä. Palkatun työntekijän mukana tulee 24 prosentin arvolisävero maksettavaksi. Silloin ei pärjää kilpailussa.

Varainsiirtoveron poistaminen – jota kokoomuksen puoluehallitus esittää – olisi myös tasa-arvoistava uudistus. Muuttotappiopaikkakunnilta kasvukeskuksiin muutettaessa muuttaja saattaa kärsiä kahdenkertaisesti. Ensin vanhan asunnon arvonlaskun muodossa ja lisäksi uuden kalliimman asunnon varainsiirtoverotuksen muodossa. VATT:n ja Helsingin kaupunginkanslian tutkimuksessa todetaan varainsiirtoveron vähentävän niin kaupankäyntiä asuntomarkkinoilla kuin muuttoja sekä maakuntien sisällä että maakuntien välillä.

Veron poistaminen maksaisi noin 800 miljoonaa euroa, mutta toisi mukanaan työllistämisvaikutuksen, kun työn perässä muuttamisen esteitä poistuisi. Tämän kustannuksen voisi dynaamisten työllisyysvaikutusten lisäksi kattaa esimerkiksi asuntojen myyntivoittojen verovapauden rajaamisella. Se olisi reilumpaa kaikille.

Haluaisinkin haastaa Harakan ja demarit tulemaan mukaan ajamaan tsaarinaikaisen varainsiirtoveron korvaamista asunnon myyntivoiton osittaisella verorollisuudella. Silloin vero maksettaisi voitosta ei asunnon muuttamisesta.

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Asunnottomuus oli torstain kyselytunnin pääaihe

LUE LISÄÄ »

Suuri valiokunta kuuli kansalaisjärjestöjä EU-puheenjohtajuuskaudesta - verkkotallenne

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 29.8.2018

Kokoomuksen Suutari ja Talvitie: Budjettiriihestä historiallinen helpotus yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaan

Kokoomuksen kansanedustajat Mari-Leena Talvitie ja Eero Suutari iloitsevat hallituksen budjettiriihessä sopimasta historiallisesta helpotuksesta yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaan. Yrittäjän perheenjäsen, joka ei omista yritystä, on jatkossa oikeutettu samaan työttömyyskorvausta. ”Muutosta on odotettu yrittäjäperheissä pitkään. Tiedän useita tapauksia, joissa perheille on tullut yllätyksenä se, että myös yrittäjän perheenjäseniltä on evätty työttömyysetuus yrittäjyyden perusteella. Jos esimerkiksi yrittäjän lapsi on […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 18.10.2018

Kajaani rohkeilla päätöksillä menestykseen (Koti-Kajaani)

”Esimerkiksi Kajaanista saamme korkeatasoista osaamista”, virkkoi Markku, kun häneltä kysyttiin, mistä saatte pelialan osaajia. Markku Ignatius on yksi SuperShellin johtajista. Olimme Sitran kestävän kehityksen kurssivierailulla peliyhtiö SuperShellin neuvottelutiloissa kurssikaverini – niin ikään SuperShellin johtajan – Jaakko Harlaksen kutsusta. SuperShell on tullut tutuksi – pelialaa tuntevien lisäksi – suurelle yleisölle lähinnä merkittävänä veronmaksajana. Vuonna 2010 perustetun […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Kristiina Karjalainen

eduskunta-avustaja
kristiina.karjalainen@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Kristiinalle »