10.8.2018

Järkibudjetti (Kainuun Sanomat)

Noususuhdanteessa – kuten juuri nyt – ei ole järkevää velkaantua holtittomasti. Meidän on jatkettava tiukkaa budjettilinjaa. Vaikka Suomen talous kasvaa jo neljättä vuotta, ei budjetista silti löydy jakovaraa. Velkaannumme edelleen ja ikääntyvä väestömme tarvitsee lisää huolenpitoa. Pysyviä uusia menolisäyksiä ei pidä tehdä. Jakovarasta keskustelu on syytä siirtää vuoden 2021 budjetin yhteyteen jolloin velkaantuminen hallituksen tavoitteiden mukaisesti päättyy. Budjetit on ensin saatava ylijäämäisiksi nyt, kun on hyvä aika. Huono aika tulee nimittäin sitä nopeammin mitä enemmän menoja kasvatetaan.

Tällä viikolla valtionvarainministeriö kävi ministeriön sisäiset neuvottelut valtion budjetista. Neuvottelujen tulos julkistettiin keskiviikkona ja lähetettiin muille ministeriöille. Seuraavaksi käydään tiukat neuvottelut ministeriöiden välillä. Varsinainen budjettiriihi puidaan elokuun lopussa.

Tärkeintä on, että yhä useampi pääsee töihin. Vain siten luodaan kestävää kasvua ja mahdollistetaan hyvinvointipalvelut. Työttömyyden alentaminen – kuten aiemminkin – tulee olemaan talousarvion ykkösasia ja se on hyvä lähtökohta. Työllisyys ratkaisee budjetin tasapainon. Olemme saaneet jo 100 000 uutta työpaikkaa, mutta toinen mokoma on saatava lähivuosina lisää. Työntekoon kannustaminen ja korkea työllisyysaste ovat ehtona Suomen pärjäämiselle tulevaisuudessa ja sille, että hyvinvointipalveluista voidaan pitää huolta jatkossakin.

Verotus tulee myös olemaan yksi budjettineuvotteluiden avainasioista, koska kenenkään käteen jäävä palkka ei saa pienentyä. Järkevää on estää kilpailukykysopimuksen aiheuttamat – työntekijöiden eläkemaksujen korotuksista johtuvat – verojen kiristykset. Lisäksi palkansaajien inflaatiotarkistukset on tehtävä täysimääräisinä. Ansiotuloverotusta on siten kevennettävä arviolta 300 miljoonan edestä. Samassa hengessä kunnallisveron perusvähennyksen korotus on tarpeen tehdä, jotta pienituloisten ostovoima paranee.

Yritysten ja työntekijöiden työeläkevakuutusmaksuja ei myöskään ole syytä tässä vaiheessa korottaa. Mikäli on tarvetta, tulee veronkevennyksiä kompensoida kiristämällä ympäristö- ja haittaveroja, jolloin verotuksen painopiste siirtyy työn ja yrittämisen verotuksesta enemmän kulutusveroihin.

Tehdyistä säästöpäätöksistä on pidettävä kiinni. Oppositiosta vuoden 2019 budjettiin esitetään lisää menoja, koska juuri nyt on noususuhdanteen huippu. Taantumassa he esittivät samaa menojen lisäystä, koska tarvittiin elvytystä. Myöskään rakenteelliset uudistukset eivät heille maistuneet muutoin kuin menojen lisäyksinä. Oppositiossa ei olla vastuussa, mutta rajansa kaikella.

 

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Talousvaliokunnan vierailulla Varsinais-Suomessa aiheina työllisyys ja viennin tukeminen

LUE LISÄÄ »

​Valtionvarainvaliokunnan liikennejaosto vierailee Pohjois-Savossa

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 25.6.2018

Julkisen talouden suunnitelma 2019-2022 (palautekeskustelu)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe eduskunnan täysistunnossa 25.6.; puhujana edustaja Eero Suutari. Arvoisa puhemies, julkisen talouden suunnitelman kuvaus tulevien vuosien haasteista on pysäyttävää luettavaa positiivisten kasvu-uutisten keskellä. Hyvä suhdannetilanne ei ole korjannut rakenteellisia ongelmiamme. Vaikka juuri nyt talous kasvaa ja velkaantuminen vähenee, on meillä yhä ratkaisematta se, kuinka rahoitamme hyvinvointiyhteiskuntamme tärkeät palvelut hoito- ja hoivamenojen kasvaessa ja […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 10.8.2018

Järkibudjetti (Kainuun Sanomat)

Noususuhdanteessa – kuten juuri nyt – ei ole järkevää velkaantua holtittomasti. Meidän on jatkettava tiukkaa budjettilinjaa. Vaikka Suomen talous kasvaa jo neljättä vuotta, ei budjetista silti löydy jakovaraa. Velkaannumme edelleen ja ikääntyvä väestömme tarvitsee lisää huolenpitoa. Pysyviä uusia menolisäyksiä ei pidä tehdä. Jakovarasta keskustelu on syytä siirtää vuoden 2021 budjetin yhteyteen jolloin velkaantuminen hallituksen tavoitteiden […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Maijastiina Arvola

eduskunta-avustaja
maijastiina.arvola@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Maijastiinalle »