18.10.2018

Alueiden vahvuudet haltuun (Kainuun Sanomat)

Hallituksen kannustava veropolitiikka jatkuu. Tämä tarkoittaa sitä, että palkansaajien ja yrittäjien verotus ei tule kiristymään. Pieni- ja keskituloisten verotus keventyy, joten työn vastaanottaminen ja työn teettäminen ovat kannattavampaa kuin aiemmin. Suunta on oikea, sillä työn teosta ja ahkeruudesta pitää palkita. Hallituskauden aikana työpaikkojen määrä on kasvanut lähes 120 000:lla.

Tekemistä vielä on, sillä yksi vaalikausi on lyhyt aika kymmenen vuoden taantumasta ja velkaantumisesta selviämiseen. Velkaantuminen ja kestävyysvaje jatkuvat edelleen ja näillä näkymin – jos taantuman kynsiin ei jouduta, velkaantuminen rauhoittuu vuoteen 2021 mennessä. Tämän jälkeenkin on elettävä ”suu säkkiä myöten”, sillä väestön ikääntymisen myötä palvelutarve kasvaa.

Talouskasvun myötä panostetaan tutkimukseen, koulutukseen, osaamiseen ja tuotekehitykseen. Business Finlandin rahoitusta nostetaan neljänneksellä 344 miljoonaan. Rahoitus suunnataan yritysten ja muiden tutkimusorganisaatioiden yhteistyönä tehtävään tutkimukseen. Myös VTT:n tutkimusta vahvistetaan seitsemän miljoonan lisämäärärahalla. Näillä toimilla hallitus kannustaa yrityksiä vahvistamaan kilpailukykyä ja vientiä, tavoitteenaan kaksinkertaistaa pk-yritysten vienti lähivuosina. Riittääkö tämä?

Matkailu on kasvanut merkittävästi vaalikauden aikana. Sen kokonaistulo on n. 14 mrd, ja tavoitteena on kasvattaa sitä lähivuosina kolmanneksella. Tämä onnistuu kahdeksan miljoonan ministeriön rahoituksella, viiden miljoonan panostuksella alueiden ja yritysten tunnettuuteen sekä kolmen miljoonan lisäyksellä työvoiman saantiin, palvelurakenteen kehittämiseen sekä palveluiden tuotteistamiseen.

Alueita kehitetään Lounais-Suomen menestyksekkäällä siltasopimusmallilla. Sitä laajennetaan kolmelle eniten työvoimapulasta kärsivälle alueelle, ja Kainuu on yksi näistä. Siltasopimusmalli tarkoittaa yhteistyön lisäämistä valtion ja alueiden välille osaavan työvoiman saamiseksi. Kainuu hyötyy myös alueellisen kuljetustuen nostamisesta viidestä miljoonasta kuuteen. Tämä alentaa pitkistä kuljetusmatkoista aiheutuvia lisäkustannuksia syrjäisten ja harvaan asuttujen alueiden yritystoiminnalle, ja siten lisää niiden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä.

Nopeasti toteutettaviin, osaavan työvoiman saatavuutta tukevat hankkeet, saavat kolmen miljoonan euron panostuksen. Yritysten palkkatuki saa kymmenen miljoonan lisäpanostuksen. Yrityksille tullaan maksamaan myös kolmen kuukauden palkkatuen suuruinen työllistämispalkkio, mikäli palkkatuetun henkilön työsuhde muuttuu palkkatukijakson aikana toistaiseksi voimassa olevaksi työsuhteeksi tai yritys palkkaa työttömän palkkatuella toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Järjestöille suunnattu sataprosenttisen palkkatuen enimmäismäärä nousee 4000 henkilöön. Maamme menestys rakentuu sen monien erilaisten alueiden vahvuuksista.

 

Eero Suutari, kansanedustaja

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Tarkastusvaliokunta haluaa kotouttamiseen isoja muutoksia: työelämäyhteyksiä, nopeutta ja velvoittavuutta lisää

LUE LISÄÄ »

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto kokoontuu Reykjavikissa

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 5.12.2018

Hallituspuolueiden lisäyksiä talousarvioon 2019

Valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueet ovat päättäneet lisäyksistä eduskunnan talousarvioon vuodelle 2019. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueelle kohdistuneet kehittämis- ja investointirahoitukset lisäyksistä ovat yhteensä 3,36 miljoonaa euroa. Lisäämme tien 870 kevyen liikenteen väylän rakentamiseen – vuosi sitten myönnetyn 900 000 euron lisäksi – 400 000 euroa varmistaaksemme liikenneturvallisuuden parantamisen ja kevyen liikenteen sillan rakentumisen Kontinjoen ylle. Kajaanin ja Sotkamon […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 14.12.2018

Osakesäästötilillä vaurastumaan (Kainuun Sanomat)

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen uudesta osakesäästötilistä. Sen tarkoituksena on kannustaa suomalaisia aktiiviseen säästämiseen ja sijoittamiseen. Samalla parannetaan myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia kasvaa, saada pääomaa toiminnan laajentamiseen sekä uusiin investointeihin. Osakesäästötilejä tulevat tarjoamaan pankit sekä sijoituspalveluyritykset ja tilille saa sijoittaa aina 50 000 euroon asti. Varoja voi ja kannatta riskin pienentämiseksi käyttää sekä kotimaisten että […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Kristiina Karjalainen

eduskunta-avustaja
kristiina.karjalainen@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Kristiinalle »