18.10.2018

Kajaani rohkeilla päätöksillä menestykseen (Koti-Kajaani)

”Esimerkiksi Kajaanista saamme korkeatasoista osaamista”, virkkoi Markku, kun häneltä kysyttiin, mistä saatte pelialan osaajia. Markku Ignatius on yksi SuperShellin johtajista. Olimme Sitran kestävän kehityksen kurssivierailulla peliyhtiö SuperShellin neuvottelutiloissa kurssikaverini – niin ikään SuperShellin johtajan – Jaakko Harlaksen kutsusta.

SuperShell on tullut tutuksi – pelialaa tuntevien lisäksi – suurelle yleisölle lähinnä merkittävänä veronmaksajana. Vuonna 2010 perustetun yrityksen liikevaihto oli viime vuonna n. 2 miljardia ja liikevoitto lähes saman kokoinen. Jokainen SuperShellin n. 300 työntekijän liikevaihto on siten melkein 8 miljoonaa. SuperShellin strategiana on yhtä peliä kehittävät 10-15 hengen vapaat tiimit, jotka ovat ainakin tähän mennessä pärjänneet hyvin suuren maailman jopa 3000 hengen pelikehittäjäorganisaatioille.

Miten tämä liittyy Kajaanin politiikkaan? Siten, että meillä Kajaanissa on sitä osaamista ja sen tuomia mahdollisuuksia, jota nimenomaan haimme vuonna 2010, kun valitsimme Kajaanin ammattikorkeakoululle rehtoria. Päätös tehtiin vaikeassa tilanteessa, sillä olimme juuri menettäneet UPM:n paperitehtaat ja OKL:n opettajankoulutuksen. Silloin päätettiin säästää menoista 30 miljoonaa, mutta myös kehittää kaupunkia ja pitää esimerkiksi Kajaanin ammattikorkeakoulu itsenäisenä ja erityisesti alueen elinkeinoelämää tukevana korkeakouluna.

Valitsimme rehtoriksi KAMK:n oman peilialan kehittämiseen perehtyneen yliopettajan, Turo Kilpeläisen. Jo siihen mennessä useita alan osaajia oli hakeutunut KAMK:n opettajiksi, koska koulun tietojenkäsittelyn koulutuksen yksi suuntautumisen vaihtoehdoista oli peliala. Myös suuria GetOnline-pelitapahtumia oli järjestetty Kajaanissa jo vuodesta 2005 lähtien, joten Kajaani oli tullut alasta kiinnostuneille osaajille tunnetuksi. Turon valinta rehtoriksi vahvisti tätä kehitystä. Nykyisellään KAMK on kansainvälisestikin korkealle arvotettu korkeakoulu pelialalla, ja KAMK on kokonaisuudessaankin vaikuttavuusmittareilla Suomen menestynein.

Meiltä valmistuneella alan osaajalla on kysyntää, mutta Kajaaniin on joka vuosi yhä enemmän syntymässä ja kasvamassa myös alan yrityksiä. Kajaaniin siis juurrutaan, vaikka oltaisiin etelämmästä kotoisin, sillä Kajaanin maine nuorten ja varsinkin peli- ja VR-alan piireissä on voimakkaassa kasvussa. Viime vuosina maine on kasvanut myös maailmalla. Tämä on uutta kehitystä ja sitä pitää vaalia.

Meidän suurin ongelma Kainuussa on elinvoiman hiipuminen asukkaiden vähetessä. Yritysten tärkeimmäksi huolenaiheeksi on noussut osaavan työntekijän saanti. KAMK:n uuden rehtorin, Matti Saréenin, aikana pelialan kurssit ovat vahvistuneet entisestään ja KAMK on aloittanut määrätietoisen koulutusviennin Intiaan. Koulutus tapahtuu pääasiassa Intiassa paikallisesti, mutta valmistumisen loppuvaihe suoritetaan täällä Kajaanissa. Tämä avaa mahdollisuuksia heräämässä olevaan Kajaanin virkistymiseen ja kasvuun. Se ei ole meiltä pois, jos koulutamme ja kotoutamme tänne ensin ohjelmistoalan, mutta myöhemmin myös muiden elinkeinojemme alojen huippuosaajia. Siksi esitän tätä osaksi kaupungin strategiaa.

Tällä hetkellä meidän ja tulevien kainuulaisten kansanedustajien tehtävänä on järjestää asiat niin, että tämä on mahdollista. Ensimmäinen tehtävä on, että kansainvälisillä Kajaanissa opiskelevilla on automaattisesti harjoittelu- ja työlupa alueen yrityksissä. Sitten meidän täytyy viedä Suomi hallinnon ja verotuksen osalta samalle viivalle kuin muut meitä nopeammin kehittyvät Pohjoismaat. Alkaen vaikka pankkitilistä, jonka saanti tänne muuttavalle on tosi hankalaa. Muuten meillä vain käydään ja kiitetään saadusta osaamisesta.

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Ympäristöasiat Pohjoismaiden neuvoston valiokuntien asialistalla

LUE LISÄÄ »

Tarkastusvaliokunta haluaa kotouttamiseen isoja muutoksia: työelämäyhteyksiä, nopeutta ja velvoittavuutta lisää

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 5.12.2018

Hallituspuolueiden lisäyksiä talousarvioon 2019

Valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueet ovat päättäneet lisäyksistä eduskunnan talousarvioon vuodelle 2019. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueelle kohdistuneet kehittämis- ja investointirahoitukset lisäyksistä ovat yhteensä 3,36 miljoonaa euroa. Lisäämme tien 870 kevyen liikenteen väylän rakentamiseen – vuosi sitten myönnetyn 900 000 euron lisäksi – 400 000 euroa varmistaaksemme liikenneturvallisuuden parantamisen ja kevyen liikenteen sillan rakentumisen Kontinjoen ylle. Kajaanin ja Sotkamon […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 14.12.2018

Osakesäästötilillä vaurastumaan (Kainuun Sanomat)

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen uudesta osakesäästötilistä. Sen tarkoituksena on kannustaa suomalaisia aktiiviseen säästämiseen ja sijoittamiseen. Samalla parannetaan myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia kasvaa, saada pääomaa toiminnan laajentamiseen sekä uusiin investointeihin. Osakesäästötilejä tulevat tarjoamaan pankit sekä sijoituspalveluyritykset ja tilille saa sijoittaa aina 50 000 euroon asti. Varoja voi ja kannatta riskin pienentämiseksi käyttää sekä kotimaisten että […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Kristiina Karjalainen

eduskunta-avustaja
kristiina.karjalainen@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Kristiinalle »