18.10.2018

Lukutaito on kykyä ajatella (Kaleva)

Suomalaisilla on poikkeuksellisen pitkä lukutaidon historia, sillä jo 1800-luvun alussa puolet suomalaisista osasivat lukea. Luterilaisuuden arvoista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden sanoma on ollut yksi Suomen kielen kehittymisen kulmakivistä. Evankelisluterilainen kirkko rantautui Suomeen Mikael Agricolan johdolla 1500-luvulla. Agricola käänsi Raamatun suomen kielelle ja sen jälkeen perheen isän tehtäväksi katsottiin lukea Raamattua perheelleen. 1700-luvulta saakka rippikoulu ja siellä Katekismuksen lukeminen omalla äidinkielellään on ollut jokaisen suomalaisen velvollisuus. Rippikouluun oli ”mentävä”, sillä ilman rippikoulun käymistä ei päässyt ehtoolliselle, ja ilman säännöllistä ehtoollisella käymistä ollut asiaa avioliittoon. Lukutaito yleistyi Suomessa aiemmin kuin Keski-Euroopassa, sillä Suomessa ei pappeja joka pitäjältä löytynyt. Hartauskirjojen lukeminen jäi kansalaisten velvollisuudeksi.

Tänä päivänä erot lukutaidossa ovat kuitenkin kasvaneet. Suomalaisten parhaiden lukijoiden määrä on kansainvälisesti huipputasoa ja suomalaiset lapset ja nuoret ovat edelleen YK:n tilastoissa kärkeä. Huolestuttavaa kuitenkin on, että peruskoulun päättäneistä yli kymmenesosalla ei ole riittävää lukutaitoa selvitäkseen lukiosta tai ammattikoulusta. Myös nykyajan arkipäiväisten asioiden hoitaminen tuottavat heille vaikeuksia. Etenkin jos tietoa ja tekstiä tulee isoina annoksina, se on tulkinnanvaraista ja ristiriitaista tai muuten monimuotoista ja pirstaloitunutta.

Riittävän monipuolisen ja syvällisen lukutaidon hankkiminen on välttämätöntä itsensä kehittämiselle. Lukutaidon ymmärtämisen lisäksi myös kyky tuottaa erilaisia tekstejä on ihmisen yhteiskunnalliselle osallistumiselle välttämätöntä. Ihminen rakentaa oman tarinansa lukemalla, kirjoittamalla, kuulemalla ja puhumalla. Tämä kehittää ajattelukykyä, parantaa ymmärrystä yhteiskunnasta ja tärkeää totuuden ja valheen tunnistamista. Ilman riittäviä kirjallisia taitoja riski ulkopuolelle jäämisestä on suuri.

Tämän vuoksi on tärkeää, että varmistamme jatkossa riittävän ja monipuolisen lukutaidon, sillä se on maamme koulutuksen vahvuuden avain. Vanhempien esimerkillisyys kotona on tärkeää, sillä lukutaitoa täytyy ylläpitää perheissä; lukea lapsille satuja ennen esikoulun aloittamista, opettaa kirjaston käyttöä ja kannustaa lukemaan lapsen mielenkiinnon kohteita vastaavia kirjoja. Kiinnostuksen herättämiseksi lukemisharrastukseen tarvitaan kaikkien lasten ja nuorten arjessa toimivien ihmisten yhteistyötä. Yksilöinä voimme toimia innostavina esimerkkeinä lasten ja nuorten lukuinnon kasvattamiseksi. Jokaisella on – jo Lutherin ajama – oikeus tasavertaiseen lukutaitoon.

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Suuressa valiokunnassa esillä euroalueen kehittäminen sekä maatalous- ja kalastusasiat

LUE LISÄÄ »

Puhemiesvaltuuskunta vierailee Espanjassa

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 29.8.2018

Kokoomuksen Suutari ja Talvitie: Budjettiriihestä historiallinen helpotus yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaan

Kokoomuksen kansanedustajat Mari-Leena Talvitie ja Eero Suutari iloitsevat hallituksen budjettiriihessä sopimasta historiallisesta helpotuksesta yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaan. Yrittäjän perheenjäsen, joka ei omista yritystä, on jatkossa oikeutettu samaan työttömyyskorvausta. ”Muutosta on odotettu yrittäjäperheissä pitkään. Tiedän useita tapauksia, joissa perheille on tullut yllätyksenä se, että myös yrittäjän perheenjäseniltä on evätty työttömyysetuus yrittäjyyden perusteella. Jos esimerkiksi yrittäjän lapsi on […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 18.10.2018

Kajaani rohkeilla päätöksillä menestykseen (Koti-Kajaani)

”Esimerkiksi Kajaanista saamme korkeatasoista osaamista”, virkkoi Markku, kun häneltä kysyttiin, mistä saatte pelialan osaajia. Markku Ignatius on yksi SuperShellin johtajista. Olimme Sitran kestävän kehityksen kurssivierailulla peliyhtiö SuperShellin neuvottelutiloissa kurssikaverini – niin ikään SuperShellin johtajan – Jaakko Harlaksen kutsusta. SuperShell on tullut tutuksi – pelialaa tuntevien lisäksi – suurelle yleisölle lähinnä merkittävänä veronmaksajana. Vuonna 2010 perustetun […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Kristiina Karjalainen

eduskunta-avustaja
kristiina.karjalainen@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Kristiinalle »