4.12.2018

Autoveron laskemisesta kiittävät niin ilmasto, asiakas kuin kansantalouskin

Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki, Eero Suutari ja Timo Heinonen ovat tyytyväisiä hallituksen päätökseen alentaa vähäpäästöisten autojen verokantaa. Alennus toteutetaan uuden WLTP-mittaustavan muuttamien autoverotaulukoiden hienosäädöllä toteutuneisiin kulutuslukemiin perustuen. Markkinahäiriöiden välttämiseksi muutos tapahtuu myös yllättäen, sillä uudistettua verotaulukkoa aletaan soveltaa välittömästi.

”Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka on pystynyt onnistuneesti sopeuttamaan autoveronsa tason uuteen päästömittaustapaan. Kiitos tästä kuuluu valtiovarainministeri Orpolle. Tällä muutoksella verotuksen painopiste siirtyy auton hankinnasta käyttöön. Lisäksi vero kannustaa vähäpäästöisempien autojen hankintaan suuripäästöisempien sijaan,” Heinonen kiittää.

Päätös perustuu EU:ssa 1.9.2018 voimaa astuneeseen uuteen WLTP-päästömittaustapaan, joka kiristi erityisesti keski- ja suuripäästöisten autojen verotusta. Samalla verotus ohjasi hankkimaan suuremmat ja saastuttavammat autot käytettynä ulkomailta, sillä vanhalla päästömittaustavalla hyväksytyt autot jäivät vanhan alemman verotaulukon piiriin.

”Tämä oli paitsi kansantaloudellisesti, myös päästötavoitteiden kannalta kestämätöntä. Nyt WLTP-mitattujen uusien autojen verotuksen epäkohta korjaantuu kertalaakista. Tässä voittavat sekä asiakkaat että ilmasto. Nyt yhä useammalla tavallisella perheellä on varaa vähäpäästöisempään autoon. Myös autonmyyjät voivat olla uudistukseen tyytyväisiä”, Suutari sanoo.

Autovero alenee keskihintaisen auton osalta keskimäärin noin 500-1000 euroa.

”Korkea autovero on suurin syyllinen vanhaan ja saastuttavaan autokantaan. Tilalle tarvittaisiin voimakkaampi päästö- ja kulutuspohjainen verotus, joka suosisi vähä- ja nollapäästöisiä autoja. Näin Suomen autokanta saadaan nuorentumaan ja muuttumaan ympäristöystävällisemmäksi sekä vähäpäästöisemmäksi nopeammin”, Lepomäki sanoo.

Edustajat kiittävät valtiovarainministeri Orpoa nopeasta ja hienosta päätöksestä. Samalla he peräänkuuluttavat laajempaa uudistusta seuraavalle hallituskaudelle.

”Lienee ilmiselvää, että edistysaskelista huolimatta autoveron kokonaisremontti tarvitaan. Suomen tieliikenteen ylivoimaisesti suurin päästölähde on vanha autokanta. Pitkällä aikajäänteellä ainoa realistinen ja nopea tapa nuorentaa autokantaa sekä vähentää henkilöautoliikenteen päästöjä radikaalisti on autoveron poisto. Lopputuloksena verokertymä voisi käyttömaksujen myötä säilyä, mutta samalla saataisiin ympäristöystävällisemmät ja turvallisemmat autot”, edustajat toteavat.

 

« Takaisin

Eduskunnan
RSS-syöte

Kansalaisuuslain muuttaminen lähetekeskustelussa

LUE LISÄÄ »

Ison-Britannian tilanne esillä eduskunnan EU-keskustelussa

LUE LISÄÄ »

EERO EDUSKUNNAN SIVUILLA »

Eeron facebook ryhmä

Eeron
ajankohtaiset

-->
Tiedote: 5.12.2018

Hallituspuolueiden lisäyksiä talousarvioon 2019

Valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueet ovat päättäneet lisäyksistä eduskunnan talousarvioon vuodelle 2019. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueelle kohdistuneet kehittämis- ja investointirahoitukset lisäyksistä ovat yhteensä 3,36 miljoonaa euroa. Lisäämme tien 870 kevyen liikenteen väylän rakentamiseen – vuosi sitten myönnetyn 900 000 euron lisäksi – 400 000 euroa varmistaaksemme liikenneturvallisuuden parantamisen ja kevyen liikenteen sillan rakentumisen Kontinjoen ylle. Kajaanin ja Sotkamon […]

Lue lisää »

Mielipidekirjoitus: 5.6.2018

Demarit eivät halua reilumpaa verotusta (Kaleva)

Timo Harakka kieltäytyi reilummasta verotuksesta (Kaleva 2.6.2018). Hän kosiskelee Oulun ja muiden kasvukeskusten asukkaita mieluummin kuin edistää reilumpaa verotusta, jossa vero maksetaan voitosta. Tilastojen mukaan noin puolet Suomen asukkaista asuu edelleen kasvukeskusten ulkopuolella. Eivätkö Demarit välitä heistä? Varainsiirtoveron tuotto on noin puolet asunnon myyntivoittoveron huojennuksista, joten tarvitaan maksimissaan vain huojennusten puolittaminen. Tai vielä vähemmän, jos […]

Lue lisää »

Kolumni: 4.12.2018

Kasvuratkaisuja Kainuuseen (Kainuun Sanomat)

Hallituksen asettama 72 prosentin työllisyysaste ollaan saavuttamassa. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tärkeiden palveluiden sekä uskottavan puolustuksen turvaamiseksi ensin 75 ja myöhemmin 80 prosentin työllisyysaste on myös välttämättömyys. Hallitus haluaa edelleen helpottaa vaikeimmin työllistyvien mahdollisuuksia kiinnittyä työelämään. Siksi irtisanomissuojaa mikroyrityksissä halutaan keventää. Muutos ei mahdollista tulevaisuudessakaan mielivaltaista irtisanomista ilman hyväksyttävää syytä tai varoitusta. Se kuitenkin laskee työllistämisen kynnystä […]

Lue lisää »

Tiedotearkistoon »

Yhteystiedot

Eero Suutari

kansanedustaja
eero.suutari@eduskunta.fi
puhelin +358 50 512 0594

Viestisi Eerolle »

Kristiina Karjalainen

eduskunta-avustaja
kristiina.karjalainen@eduskunta.fi
puhelin +358 46 923 1267
+358 9 432 4170

Viestisi Kristiinalle »