Facebook pixel

Eeroposti vko 10

Puhemiesneuvosto totesi aamulla, että hallituksen eronpyynnön vuoksi eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä maakunta- ja sote -uudistusta.

Hallitus on pyytänyt eroa ja presidentti on sen myöntänyt. Hallitus jatkaa toimitusministeristönä vaaleihin saakka, kunnes uusi hallitus on valittu. Aiemmin päätetyn istuntoaikataulun mukaisesti istuntokausi päättyy viimeistään tiistaina 19.3.2019.

Maakuntahallintoon liittyvät lainsäädäntöongelmat katkaisivat aikataulullisesti kamelin selän. Pääministeri Sipilä teki tästä omat johtopäätöksensä, kokoomuksen ratkaisu tämä ei ollut. Olemme edelleen sitoutuneita siihen, että löydämme ratkaisut, joilla pystymme turvaamaan suomalaisille paremmin saatavilla olevat ja laadukkaat terveyspalvelut.

Tavoitteitamme ovat; saada ihmiset jonoista hoitoon, loppu ihmisten pompottelemiselle paikasta toiseen ja palveluiden rahoituksen turvaaminen. Ihminen ja heidän tarpeensa keskiöön – se kiinnostaa meitä hallinnon uudistamisen lisäksi.

Olen itse maakunta- ja sote-uudistuksen jäämisestä kalkkiviivoille erittäin surullinen. Erityisesti siksi, että tämän jälkeen Kainuun maakuntaa on vaikea saada yhtenäiseksi ja itsenäiseksi alueeksi, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat joskus olemaan suurempina yksikköinä. Toiseksi, olen surullinen siitä, miten paljon turhaa työtä erityisesti maakunnissa, mutta myös eduskunnassa on tämän eteen tehty.

Olen huolissani Kainuun soten rahoituksesta. Viime vuoden soten alijäämästä tulee yli 20 miljoonan lasku kunnille, ja jos sotemenoja ei saada kuriin, niin sote tulee meille kalliiksi. Sen lisäksi on uuden sairaalan maksaminen. Mikäli soteuudistus olisi toteutunut, niin valtio olisi tullut apuun. Nyt se tulee suoraan Kainuun kuntien kontolle.

Uusi sairaala tulee maksamaan 170 miljoonaa. Se tarkoittaa sitä, että jos lyhennykset ja poistot lasketaan esimerkiksi 40 vuodelle, niin korot ja poistot/lyhennykset olisivat yhteensä 5-10 miljoonaa (nykykorolla) vuodessa. Tästä puolet tulee Kajaanille. Jos korko nousee, niin jokainen prosentti on toista miljoonaa vuodessa. Toiminnallista säästöä uudella sairaalalla kyllä tulee, arviolta muutamia miljoonia vuodessa. Toivottavasti näin todella on. Meille tulee siis kovat ajat eteen.

Kävimme eilen keskusteluja kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa faktojen pohjalta mahdollisuuksistamme tulevissa vaaleissa. Uskomme parempaan. Meidän varmojen äänestäjiemme määrä oli eilisessä ylen kannatusmittauksessa suurempi kuin demareiden ja meidän kannatus kääntyi huonon helmikuun jälkeen maaliskuun alussa nousuun. Hoitajamitoitus- ja sote-keskustelun jälkeen on alettu pysymään asiassa ja puhumaan enemmän tosiasioista. Tässä on kaikki vielä mahdollista. Varsinainen vaalitaistelu on vasta alkamassa!

 

Ja loppuun – näin naistenpäivänä – erittäin paljon onnea kaikille naisille. Emme pärjää ilman Teitä!

-Eero