Facebook pixel

Harrastaminen on aina antoisaa – sateellakin (Kainuun Sanomat)

Olen koko ikäni harrastanut moottoripyöräilyä. Minun oli saatava mopo ja ensimmäinen moottoripyörä heti, kun ikä ajamisen salli. Köyhän suurperheen poikana ei kotoa ollut mahdollista saada rahaa harrastuksiin, joten keräsin puolenkymmentä vuotta talvisin käpyjä ja kesäviikonloput marjoja. Kajaani Oy osti siihen aikaan kaikki käpysäkkini ja Piraksen kauppa marjani. Talviviikonloppuisin tein lumi- ja siivoustöitä betonitehtaassa ja kesätyöpäivät nostin jäkälää. Pyörien lisäksi ostin hankkimillani rahoilla ensimmäisen käytetyn autoni.

Moottoripyöräharrastukseni lähti uudelleen käyntiin, kun lapsemme eivät enää halunneet yhteisille asuntovaunumatkoille. Niitä teimme lasten ollessa pieniä yleensä Pohjoismaihin tai Eurooppaan. Niinpä parikymmentä vuotta sitten päätimme vaimon kanssa palata takaisin moottoripyöräilyn pariin. Siitä lähtien olemme käytännöllisesti katsoen ajaneet kaikki lomareissumme moottoripyörällä. Yleensä ne reissut jää parhaiten mieleen, joissa sattuu jotakin. Esimerkiksi rankkasateiset reissut muistamme aurinkoisia matkoja paremmin. Sanontamme kuuluukin: sateen sattuessa jatkamme matkaa!

Olen tyytyväinen harrastukseemme, sillä motoristit ympäri maailmaa ovat erittäin avointa ja ystävällistä porukkaa. Aina nostetaan käsi tervehdykseen. Keskustelu on helppo aloittaa yhteisestä harrastuksesta. Myös niiden kanssa, jotka eivät harrasta pyöräilyä, keskustelu käynnistyy luonnostaan moottoripyörän vieressä tai pyörävaatteissa seisoskellessa.

Harrastamme pääasiassa kulttuurimatkailua, joten olemme tavanneet ihmisiä kaikkialla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä Uudessa Seelannissa ja Australiassa. Tutuimmaksi ovat tietenkin tulleet Suomen, Ruotsin, Norjan ja Viron paikkakunnat. Toissa kesänä tutustuimme Norjaan, viime kesänä pääkohde oli Romania ja tänä kesänä kiersimme pari viikkoa Viroa. Matka oli jälleen mukava. Tosin kotiin oli vielä mukavampi palata. Edustajan kesäloma on väkisinkin rikkonainen, mutta pari viikkoa säästän näihin lomareissuihin ja rästiin jääneisiin kotitöihin.

Nykyisin Suomen ja Kainuun asioita on helpompi seurata mukana kulkevasta tabletista, ja kirjoittaa myös näitä kolumneja. Eilen aloitin työt tapaamalla valtiovarainministeri Stubbin. Valiokuntien, sidosryhmien kokoontumiset ja tapaamiset sekä eduskuntaryhmäkokoukset työllistävätkin elokuussa niin, ettei vapaaksi jää kuin muutamia yksittäisiä päiviä. Tärkeimpänä asiana on talouskasvun aikaansaaminen saamalla Suomeen enemmän töitä. Hallitusohjelman verolinjaukset, Talvivaara, rasismin nousu, ydinvoimaratkaisut ja aluehallintouudistus nousevat syyskesän aiheiksi.

Tiistain uutisen mukaan tshekkiläinen Skoda osti Transtechin. Toivotan menestystä – ja nimenomaan täällä Kajaanissa! Me tarvitsemme vakavaraisia ulkomaalaisiakin yritysten omistajia.

Keskiviikkona varmistui, että Fennovoiman 60 prosentin kotimainen omistajuusedellytys täyttyy. Tämä varmistaa rakennusluvan ja Pohjois-Suomen teollisten työpaikkojen kasvun.

Eero Suutari, kansanedustaja, kok.