Facebook pixel

Hyvä syksy Kainuussa! (Paikallislehdet)

Pyrin lukemaan sanomalehtiä mahdollisimman monipuolisesti. Itärajan takaa Petroskoissa julkaistavaa Karjalan Sanomia luen kylläkin harvakseltaan. Toisin kuin meillä, siinä uutiset ovat kauttaaltaan positiivisia. Sotahistorian matkoilla parikymmentä kertaa paikanpäällä käyneenä näen, etteivät asiat siellä meihin nähden silti mitenkään hyvin ole.

Pelkkien hyvien asioiden uutisointi ei tietenkään ole uskottavaa. Sen uhallakin totean, että nyt on Kainuuseen tulossa hyvä syksy. Meidän on syytä uskoa tulevaisuuteemme. Ei se niin huono ole, käyttääkseni positiivisinta kainuulaista ilmaisua.

Yritystemme suhdannenäkymät ovat viimeisen yrittäjäbarometrin mukaan positiivisempia kuin muualla Suomessa. Vuoden aikana aito työllisyys on lisääntynyt. Lähestymme nopeasti valtakunnan keskiarvoa. Meillä on lähes 400 avointa työpaikkaa. Erityisesti asiantuntijoiden osuus avoimissa työpaikoissa on kasvussa.Metalli- ja rakennusala pyörii täysillä. Ne kasvattavat vientiä maakunnan ulkopuolelle.

Olemme petranneet työttömyyttämme yli kymmenyksellä. Erityisesti Kehys-Kainuun kehitys lämmittää. Puolangan, Suomussalmen, Kuhmon ja Sotkamon työttömyys on laskenut osin jopa enemmän kuin Kajaanin seudun.

Transtechin voitto Tampereen raitiovaunukisassa vahvistunee alkavalla viikolla. Se kohtasi kisassa Euroopan vahvimmat kilpailijat, mikä osoittaa että yhtiö on jatkossa kilpailukyinen myös vientimarkkinoilla. Skoda on näyttänyt, että vahva omistaja on paras tae menestykseen niin yritykselle, työntekijälle kuin paikkakunnallekin.

Terrafamen kaivoksen toiminta on parantunut ja tuotanto kasvaa suunnitelmien mukaisesti. Tuleva talvi ratkaisee koko kaivoksen tulevaisuuden. Vuoden vaihteeseen mennessä eduskunnan hyväksymä ehdollinen lopettamispäätös käydään perusteellisesti läpi valtiovarainvaliokunnassa ja salissa.

Matkailuala investoi jälleen. Vuokatin Urheiluopiston talviurheilukoulutus kiinnostaa jo Kiinalaisiakin. Luvassa on merkittävää kasvua. Ammattikorkeakoulun pitkäaikainen panostus mm. pelialaan tuottaa tuloksia. Kainuulaisiin alan yrityksiin on tullut miljoonaluokan pääomasijoituksia Iso-Britanniasta ja Aasiasta. Renforsin rantaan investoidaan jälleen merkittävästi mm. biotuotealaan.

Uusi sairaala sai poikkeusluvan. Synnytysten, ortopedian, traumatologian ja pehmytkirurgian säilyminen Kainuussa on meidän kansanedustajien puolustettavana terveydenhuoltolain uudistuksen käsittelyssä ennen vuodenvaihdetta.

Eero Suutari
kansanedustaja, kokoomus