Facebook pixel

Kainuun Kokoomus: Sote-kuntayhtymä tuhoamassa alueen työpaikkoja

Kainuun kokoomus on pöyristynyt Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Kainuun sote) aikeista kilpailuttaa pesulapalvelut ilmeisen tarkoitushakuisesti ja niin suurena kokonaisuutena, että se rajoittaa paikallisten toimijoiden tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua kilpailuun.

– Kainuussa kamppaillaan muutenkin työpaikoista, ei niitä tarvitse erikseen tarkoituksellisella kilpailutuksella hävittää oman kuntayhtymän toimesta, sanoo Kainuun kokoomuksen puheenjohtaja Eero Suutari.

– Vaikutelmaksi on jäänyt, että tässä pyritään järjestelemään asioita Oulun pesulapalvelun hyväksi.

Kainuun sotessa on kaavailtu jo etukäteen kunnallisen Oulun pesulapalvelu Oy:n osakkeiden hankintaa, mikäli yhtiö voittaa tarjouskilpailun. Oulun pesulapalvelu ei kuitenkaan voisi osallistua yhtiöjärjestyksensä mukaan avoimeen tarjouskilpailuun lainkaan, mikäli asiakas ei ole omistaja. Jättääkseen tarjouksen se tarvitsee näin ollen Kainuun sotelta kirjallisen sitoumuksen siitä, että se tulisi mukaan osakkaaksi.

– Hankinnat on pyrittävä järjestämään siten, että pienet ja keskisuuret yritykset sekä muut yhteisöt pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin. Nämä periaatteet näyttävät nyt olevan hukassa Kainuun soten hankinnoissa, Suutari toteaa.

– Lopputulos näyttää jo etukäteen törkeältä. Kilpailutus tulisi laittaa uusiksi ja antaa samalla myös paikallisille yrittäjille reilu mahdollisuus.