Facebook pixel

Kainuussa yrittäjämyönteisyys on vahvasti kasvusuunnassa (Kainuun Sanomat)

Marraskuu on alkanut Helsingissä lumisena tuoden muutoksia niin maailman politiikkaan, eduskuntatyöskentelyyn kuin Kainuuseenkin.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi puhututtaa. Vaalituloksen kunnioittaminen sekä viisas ulkopolitiikka ovat varmasti nytkin meidän kaikkien etu. Suomi on osa globaalia markkinataloutta, minkä vuoksi on tärkeä ymmärtää avoimuuden ja kansainvälisen kaupan rooli osana talouspolitiikkaa sekä tulevaisuuden hyvinvointia.

Muutosten myllerryksessä pidän erityisen hyvänä yrittäjyyden vahvaa nostetta suomalaisessa yhteiskunnassa. Yrittämisen arvostaminen ei ole koskaan aiemmin ollut niin suurta meillä kuin nyt. Myös nuorten myönteinen suhtautuminen yrittäjyyteen lupaa hyvää koko Suomen hyvinvoinnille.

Meillä Kainuussa yrittäjät näkevät tulevaisuuden jopa positiivisempana kuin muualla Suomessa. Viimeisten puolentoista vuoden aikana olemme saaneet aikaan 800 uutta työpaikkaa ja sen lisäksi avointen työpaikkojen määrä on noussut 400:aan.

Vain menestyvä yritys luo työpaikkoja ja lisää verotuloja sekä siten hyvinvointia koko Suomeen. Pienenä maana meidän pitäisi pystyä reagoimaan joustavasti ja ketterästi maailman nopeisiin muutoksiin. Nykyinen keskitetty työmarkkinamalli ja laaja yleissitovuus eivät enää pidä Suomea mukana globaalissa kilpailussa. Hintana ovat suuri työttömyys ja pienten yritysten vientihaasteet. Työmarkkinoiden vapauttaminen ja työpaikkakohtaisen sopimisen salliminen yrityksille ja työllistämiselle onkin ensiarvoisen tärkeää.

Tällä viikolla saimme jälleen Kainuuseen erinomaisia uutisia — nyt Pirkanmaalta — kun Tampereen valtuusto teki myönteisen päätöksen raitiovaunuista. Tilaus työllistää Transtechin Otanmäen tehdasta useaksi vuodeksi, mikä ilahduttaa varmasti meitä kaikkia kainuulaisia. Toivon myös Terrafamella kaivoksen eteen tehdyn työn jatkavan kainuulaisittain hyvien uutisten sarjaa. Uskon valtiojohdon ymmärtävän, että kaivoksesta saadaan parempi hinta, kun sen hyvin sujunutta ylösajoa jatketaan vielä puolella vuodella.

Nuoren sukupolven yrittäjämäistä asennetta olen saanut myös eduskuntaan, kun Heini Rask aloitti työt eduskunta-avustajanani. Heinille Kainuu on erityisen tärkeä ja rakas paikka, jossa hän vietti lapsuutensa kesät äidin sukulaisten luona ja mökillä. Mahdollisuus vaikuttaa suomalaiseen työhön ja yrittäjyyteen sekä työskentely eritoten kainuulaisten hyväksi ovatkin uudelle työparilleni kunnia-asia.

Marraskuu jatkuu politiikassa työntäyteisenä ja mielenkiintoisena. Suomalaisen työn lisääminen ja viennin edistäminen – erityisesti Kainuussa – ovat työni perusta jatkossakin.

Eero Suutari

Kansanedustaja, kokoomus