Facebook pixel

Kansanedustajat Vähämäki ja Suutari: Porovahingot estettävä, kuten laki määrää

Kansanedustajat Ville Vähämäki (ps.) ja Eero Suutari (kok.) ovat 15.9. jättäneet kirjallisen kysymyksen koskien porojen aiheuttamia vahinkoja yksityisillä pihoilla. Heidän mukaansa laki aitaamisvelvoitteen tai korvausten osalta ei toteudu.

– Porot aiheuttavat vahinkoja pihoissa, puutarhoissa ja esimerkiksi lasten leikkipaikoilla. Poronhoitolaki on asiassa hyvin yksiselitteinen. Paliskunnan on näissä tapauksissa siirrettävä porot tai maanomistaja voi siirrättää ne paliskunnan laskuun. Tietojeni mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu – joko siirtoja ei tehdä tai siirtokustannuksia ei korvata, Vähämäki kertoo.

Poronhoitolaki määrää, että paliskunnan on rakennettava aita esimerkiksi pihan tai puutarhan ympärille, joka toistuvasti kärsii näistä vahingoista, kunhan kustannus ei ole kohtuuton hyötyyn nähden. Näitä asioita ratkoo arvioimislautakunta. Paliskunta voi hakea aitaamiseen valtionavustusta.

– Palautteen mukaan lain henki ei toteudu. Aitoja rakennetaan nihkeästi ja yksityisomaisuus kärsii. Se on outoa, kun kerran avustustakin aitauksiin voi hakea. Ei voi olla niin, että Suomessa yksityisomaisuudella ei ole suojaa, vaikka laki niin määrääkin, Suutari huomauttaa.

Kansanedustajat kysyvätkin, mitä hallitus aikoo tehdä, että poronhoitolain henki toteutuu ja että poronhoitoalueilla yksityisomaisuus on turvassa.