Facebook pixel

Metsähallituksen korotetun tulostavoitteen on tuettava kansallispuistojamme

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Suutari linjaa, että metsähallituksen tulostavoitteesta ei ole varaa tinkiä. Suutarin mukaan kestävästä hakkuutasosta on syytä pitää ehdottomasti kiinni, mutta tulostavoitteen nousua on turha kauhistella, kun nousu johtuu puun hyvästä hinnasta eikä hakkuiden kasvusta. Suutari esittääkin, että Metsähallituksen työn tuomat eurot on syytä suunnata vaikuttavimpiin luonnonhoito-, monimuotoisuus- ja suojelutoimiin.

Valtioneuvosto korotti metsähallituksen tulostavoitetta lähes 40 miljoonalla eurolla. Metsähallituksen tulostavoite vuodelle 2019 on 148,9 miljoonaa euroa ja alustava tuloutustavoite on valtiolle 138,9 miljoonaa euroa. Viime vuoden lopulla asetettu tavoite oli 110,1 miljoonaa euroa.

”Erinomainen puumarkkinatilanne ei tarkoita automaattisesti hakkuutavoitteiden nostamista. Tämän lisäksi kestävä metsänhoitomme ja puusta valmistetut tuotteemme sitovat hiiltä vuosikymmeniksi. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan suunnalla on isoja perheomisteisia sahoja, joiden työllistävä vaikutus on merkittävä. Hakkuiden rajoittaminen olisi lyhytnäköistä, kun puusta maksetaan hyvin”, Suutari toteaa.

Suutarin mukaan hyvää tulosta on turha jättää metsähallituksen taseeseen. Taustana on, että Metsätalous Oy ei voi tällä hetkellä siirtää suoraan euroja esimerkiksi kansallispuistojen korjausvelkoihin, vaikka näin haluaisi. Valtion metsien hoidosta vastaava Metsätalous Oy on eriytetty luontopalveluista, joka puolestaan vastaa Suomen luonnonsuojeluverkoston hoidosta. Samaan aikaan esimerkiksi luontokohteiden korjausvelaksi on arvioutu noin 44 miljoonaa euroa.

”Hyvä tulos on syytä käyttää ainakin osittain kansallispuistojen korjausvelan umpeen kuromiseksi. Kansallispuistot takovat uusia kävijäennätyksiä vuosi toisensa perään, kun nuoret sukupolvet ja turistit ovat innostuneet maamme monipuolisesta luonnosta. Kaikkiaan hyvin hoidetut metsämme tuovat vaurautta ja mahdollistavat ainutlaatuisia luontoelämyksiä”, Suutari summaa.

 

Lisätietoja:

Eero Suutari 050 512 0594