Facebook pixel

Mistä kestävä kasvu? (Kainuun Sanomat)

Kulunut syksy on ollut Suomen kannalta vaikea. Ennennäkemätön turvapaikanhakijoiden virta on haastanut ja testannut toimintakykyämme. Yhteiskuntasopimusneuvottelut, sote-uudistus ja rakenteellisten uudistusten käynnistäminen ovat värittäneet toimintaa. Maamme tulevaisuus edellyttää ratkaisuja meitä kohtaaviin haasteisiin. Tarvitaan uudistuksia, jotka nostavat työllisyysastetta kestävästi ja pysyvästi.

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen kaatuminen joulukuun alussa oli erittäin valitettavaa. Yrittämisen puutteeseen tässä ei törmätty. Yhteistä linjaa työmarkkinajärjestöjen kanssa on pyritty löytämään huhtikuussa pidetyistä vaaleista lähtien useaan otteeseen. Ikävä kyllä työmarkkinajärjestelmä näytti jäykkyytensä ja toimintakyvyttömyytensä kerta toisensa jälkeen, vaikka sekä maamme vaikea tilanne että ratkaisujen tarve on erittäin hyvin tiedossa kaikilla osapuolilla.

Käytännössä kaatuminen tarkoittaa nyt sitä, että hallituksen on toimittava työmarkkinaosapuolten puolesta. Edessä on niin sanotun pakottavan lainsäädännön käyttöönotto, jotta tarvittavat askeleet maamme kilpailukyvyn kehittämiseksi voidaan saavuttaa. On selvää, että nämä eivät ole kaikilta osin erityisen miellyttäviä. Lainsäädäntö asettaa kuitenkin toiminnan rajat. Tavoitteen mukaisen neuvottelutuloksen saavuttaminen olisi mahdollistanut enemmän pelivaraa. Nyt mennään sillä mitä on.

Keinot eivät jää kuitenkaan tähän, vaan hallituksen työkalupakissa on muitakin tarpeellisia välineitä Suomen nostamiseen. Normien purkamisen valmistelu on jo täydessä vauhdissa. Ensimmäisenä merkittävänä muutoksena kauppojen ja parturikampaamojen aukioloajat vapautetaan jo ensi vuoden alusta alkaen. Näin mahdollistetaan osaltaan kipeästi tarvitsemiamme positiivisia vaikutuksia työllisyyteen ja kokonaistuotantoon.

Paikallinen sopiminen, hallitusohjelman tärkeimpänä yksittäisenä uudistuksena, tulee myös antamaan vauhtia talouden rattaisiin. Vastaisuudessa myös järjestäytymättömissä yrityksissä päästään sopimaan vapaammin, niin että työpaikat säilyvät ja lisääntyvät. Senkin osalta tullaan nyt etenemään lainsäädäntöreittiä. Sekä paikallisen sopimisen että työelämän rakenteiden lainsäädäntötyö valmistuu maaliskuussa. Maaliskuu on siten merkittävin kuukausi koko vaalikaudella.

Hallitus ei ole jäänyt tuleen makaamaan Suomea kohtaavien haasteiden alla. Hyvänä esimerkkinä tästä käy tällä viikolla esitelty turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma, jossa ilmenneisiin ongelmiin haetaan ratkaisuja. Suunnittelua, esityksiä ja päätöksiä on tehty ja lisää on luvassa. Suomen tulevaisuuden kannalta olennaista ovat sekä teot, että yhteen hiileen puhaltaminen. Sellaisen joululahjan voimme varmaan kaikki toisillemme antaa.
Niin, meidän kaikkien tulevaisuus riippuu siitä, saako vientiyrityksemme kauppoja. Kestävä kasvu tulee ainoastaan siitä, että kannattava yritys kasvaa ja investoi.
Hyvää Joulua Kaikille!

Eero Suutari
kansanedustaja, kok.