Facebook pixel

Nuoret kiinni työn syrjään (Kainuun Sanomat)

Hallitus sai viime viikolla eduskunnan luottamuksen opposition tehtyä välikysymyksen nuorten työehdoista – erityisesti hallituksen suunnitelmasta sallia määräaikaisen työsopimuksen teko vähintään kolme kuukautta työttömänä olleille alle 30-vuotiaille, suunnitelmasta helpottaa alle 20 henkilöä työllistävän pienyrityksen yksilöllistä irtisanomista sekä jo käytössä olevasta aktiivimallista.

Oppositio on tahallaan ohjannut julkisen keskustelun täysin väärille urille. Tarkoituksena on saada hallituksen uudistukset näyttämään työvoiman riistämiseltä ja kyykyttämiseltä, vaikka todellisuudessa toimet lisäävät työllisyyttä, vähentävät syrjäytymistä ja päivittävät työlainsäädäntöämme pohjoismaiseen suuntaan. Hallituksen erityishuolena on nuorten pitäminen mukana työmarkkinoilla ja tämä on erityisen tärkeää meillä Kainuussa, jotta saamme nuoret työnsyrjään ja pidettyä kotiseutumme elinvoimaisena.

Nuorten alle 30-vuotiaiden työllistymismahdollisuudet puolittuvat, kun he ovat olleet työttöminä yli kolme kuukautta. Tästä seuraa väistämättä syrjäytymisriski. Erityisesti nuorten kohdalla syrjäytymisriski on valtava, koska he hakevat ensimmäisiä työpaikkojaan ja niiden saamisen viivästyminen saattaa vaarantaa koko tulevan työuran kehityksen. Määräaikaisen työsopimuksen mahdollistaminen siinä vaiheessa, kun nuoren työttömyys uhkaa pitkittyä edistää nuorten pitämistä mukana työmarkkinoilla.

Oppositio näkee myös yksilöllisen irtisanomisen helpottamisen nuoria kurjistavana mörkönä, vaikka todellisuudessa se edistää pienten yritysten rohkeutta työllistää ja siten helpottaa myös nuorten pääsyä töihin. Pienyritykselle palkkaaminen on aina suuri riski ja virherekrytointi voi vaarantaa koko yrityksen toiminnan.

Kuulen usein tilanteista, joissa yritys ei uskalla tai pysty irtisanomaan työntekijää, joka ei sopeudu työyhteisööni tai hoida työtehtäviään. Tästä on seurauksena se, että pienet yritykset eivät uskalla palkata työntekijöitä, vaan pyrkivät selviytymään vajavaisella henkilöstöllä. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat kuitenkin niitä, jotka tänä päivänä työllistävät, ja joita ehdottomasti tarvitsemme työllistämään nuoria.

Meidän on kaikin keinoin pidettävä nuoremme mukana työelämässä. Kainuussa taantuman seurauksena räjähtänyt ja jämähtänyt nuorisotyöttömyys on saatava laskettua ja siihen ei auta opposition lupailema sosiaaliturvan tason nostaminen ja sen maksattaminen yrittäjillä.