Facebook pixel

Paikallinen sopiminen on mahdollisuus! (Kainuun Sanomat)

Juuri julkistetun Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan paikallinen sopiminen toisi yli 60 tuhatta uutta työpaikkaa, eikä johtaisi palkka-aleen vaan nostaisi pitkällä aikavälillä myös palkkoja. Yrittäjistä 99 prosenttia katsoo oman yrityksen hyvän hengen – työntekijöiden ja yrittäjän välillä – mahdollistavan erinomaiset valmiudet sopimusneuvotteluihin. Yli yhdeksän kymmenestä yrittäjästä haluaakin sopia työehdoista henkilöstönsä kanssa.

Eduskunnan käsittelyyn tulevassa hallituksen esityksessä edellytetään, että yrittäjä ja henkilöstö ovat samaa mieltä tarpeesta poiketa yleisestä työehtosopimuksesta. Mikäli neuvottelutulos ei tyydytä toista osapuolta on työpaikalla noudatettava soveltuvaa työehtosopimusta. Yrittäjien mielestä uudenlaisilla joustavilla ratkaisuilla esim. työajoista on mahdollista jouduttaa yrityksen sekä työllisyyden kasvua ja välttää lomautuksia ja irtisanomisia. Kyselyn mukaan erityisesti pienet yritykset säilyttäisivät paremmin ja loisivat nopeammin uusia työpaikkoja. Seitsemän kymmenestä yrittäjästä hyväksyisi samalla henkilöstön neuvotteluaseman vahvistamisen. Yrittäjät eivät siis halua sanella vaan sopia.

Tämän viikon tiistaina kokoontui myös johtamani kokoomuksen yrittäjyysvaltuuskunta. Sen tavoitteena on keskustelujen ja asiantuntija-analyysien kautta kehittää puolueen työ- ja yrittäjyyspolitiikkaa ja sitä kautta pyrkiä muuttamaan maamme toimintaympäristöä kannustavammaksi, joustavammaksi ja löytää keinoja hallinnollisen keventämiseksi. Tällä kertaa paikalla oli viitisenkymmentä yrittäjää, joiden kanssa keskustelemassa oli myös valtiovarainministeri Alexander Stubb. Hallitusohjelman mukaisten ratkaisujen lisäksi teemoina puhuttivat muun muassa yrittäjien sosiaaliturvan kehittäminen, viennin edistäminen sekä erittäin ajankohtainen maahanmuuttajien työllistyminen.

Työn sarkaa riittää suomalaisen työn ja yrittämisen kehittämisessä edelleen. Paikallinen sopiminen toisi hallituksen tavoittelemasta 110 000 uudesta työpaikasta jo puolet ja siksi siitä tehtävä esitys on hallituksen tärkein yksittäinen toimenpide. On selvää, että kehitystä tarvitaan muillakin rintamilla. Kilpailun esteitä on purettava, koulutuksen ja työelämän tarpeiden välisisiä suhteita on kehitettävä, mutta myös julkisen talouden kestävyys on varmistettava.

Pikavoittoja ei ole tarjolla. Rakenteelliset uudistukset eivät tapahdu saati realisoidu päivässä. Meillä on oltava myös malttia ja ennakkoluulottomuutta, jos haluamme saada Suomen ajan tasalle ja vaurastua jatkossakin. Yhteen hiileen puhaltamalla lopputuloskin on parempi. Siihen varmasti pystymme.

Aurinkoista syksyn jatkoa!

Eero Suutari, kansanedustaja