Facebook pixel

Turvallisuus on myös työpaikkoja (Kainuun Sanomat)

Suomessa on viime kuukausina puhuttu paljon turvapaikanhakijoista ja sisäisestä turvallisuudesta. Kansalaisten oma katupartiointi on keskusteluttanut meitä suomalaisia. Osaltaan tunnelmia ovat kiihdyttäneet vuodenvaihteen tapahtumat Saksassa, mutta ongelmitta ei Suomessakaan – ikävä kyllä – ole selvitty.

Suomen kuvalehden teettämän tuoreen kyselyn mukaan reilu kolmannes kansasta kokee, että turvapaikanhakijoiden määrän räjähdysmäinen kasvu on heikentänyt omaa tai läheisten turvallisuudentunnetta. Tämä huoli pitää ottaa vakavasti. Vastaavasti vajaa kolmannes pitää katupartiointia myönteisenä asiana. Maahamme näyttää muodostuneen akuutti turvallisuudentunteen vajaus. Tilannetta ei ole helpottanut myöskään heikko taloustilanne ja sen myötä lisääntynyt työttömyys, joka koskettaa monia suomalaisia perheitä.

Niin sisäisestä kuin ulkoisestakin turvallisuudesta huolehtiminen on yksi valtion perustehtävistä. Niin myös Suomessa, missä molempien osalta on viranomaisten tehtävät määritetty lakisääteisesti. Yli 32 000 turvapaikanhakijan saapuminen maahamme nopealla aikataululla on kuitenkin poikkeuksellinen tilanne. Jokainen ymmärtää, että näin suuri määrä maahantulijoita yhdellä kertaa vaatisi vielä suuremman määrän viranomaisresursseja mitä on pystytty rekrytoimaan lisää.

On inhimillistä, että odottamattomat muutokset ympärillämme saavat aikaan varauksellisia reaktioita. Epävarmuus tulevasta ja huoli turvallisuudesta ovat vakavia asioita, joihin näillä kansalaisten muodostamilla partioillakin on varmasti pyritty vastaamaan. Turvallisuus on kuitenkin asia, josta huolehtiminen kuuluu itsestään selvästi yhteiskunnan hoidettavaksi eikä yksittäisten kansalaisryhmien.

Hallitus esitteli jo joulukuussa turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman, jossa esiteltiin kattava arsenaali ratkaisuja maahanmuuttoon liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi. Hallitun turvapaikkakäsittelyn, akuutin tilanteen hallinnan sekä tarvittavien lisäresurssien lisäksi katse on suunnattu myös tulevaisuuteen. On syytä muistaa, että kotoutuminen lähtee kielen oppimisesta ja työstä jo lainsäädännönkin puolesta. Turvapaikan saaneet on saatava nopeasti töihin ja opetettava ”talon tavoille”. Makuuttaminen ei ole kenenkään etu.

Avain tulevaisuuteen on toimivassa taloudessa ja työmarkkinoissa. Niin suomalaiset kuin maahan saapuvatkin tarvitsevat kipeästi lisää työpaikkoja. Työmarkkinoiden uudistamistyöstä esimakua saatiin jo vuodenvaihteessa kauppojen aukiolojen vapautuessa. Merkittävimmät uudistukset ovat luvassa vielä kevään aikana. Työ tuo varmasti niin vakautta kuin turvallisuuttakin, jos siihen annetaan mahdollisuus.

Eero Suutari
Kansanedustaja (kok)