Facebook pixel

Uudistusten aika (Forum24)

Lämpömittarien luvut eivät ole lomalaisia hellinneet. Sen sijaan Suomen talous- ja työllisyysluvut näyttävät paremmilta. Valtiovarainministeriö nosti juhannusviikolla vuoden 2017 kasvuennusteen 2,4 prosenttiin. Talouden korjausliike ylöspäin on viimein tapahtunut ja potkua on saatu maailmantalouden kasvusta. Myös hallituksen toimet työn ja yrittämisen vahvistamiseksi ovat alkaneet vaikuttaa.

Erityisen ilahtunut olen parantuneesta työttömyysasteesta vuodentakaiseen verrattuna. Muun muassa kannustinloukkujen purkaminen ja työllistymisen esteiden madaltaminen yhdessä hintakilpailukykyämme parantaneen kilpailukykysopimuksen kanssa ovat avanneet ovet takaisin työelämään usealle suomalaiselle. Lisäksi meidän suomalaisten luottamus talouteen on vahvistunut huippulukemiin.

Vaikka talousluvut ja kasvuennusteet näyttävät tällä hetkellä lupaavilta, ei hallituksen työ ole valmis. Taloutemme rakenteelliset ongelmat ovat edelleen ratkaisematta, eikä yksi hyvä noususuhdanne niitä korjaa. Vanheneva väestö ja vähenevä työvoima muodostavat yhdessä vakavan haasteen hyvinvointipalveluidemme rahoitukselle. Edellisellä viikolla on myös uutisoitu poikkeuksellisen alhaisesta syntyvyydestä alkuvuonna. Kokoomus on valmis tekemään perhevapaauudistuksen tällä hallituskaudella, eikä sen tekemistä ole syytä lykätä.

Myös paikallisen sopimisen edistäminen ja liian tiukkojen työehtosopimusten väljentäminen helpottaisi erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymistä. Tämän päivän työelämää eivät palvele rakenteet, joissa yrityksen ulkopuolelta sanellaan työajat ja palkat. Kilpailukyky ja tuottavuus edellyttävät joustavampia työehtoja. Kannattavuus ja tuottavuus vaihtelevat hyvinkin voimakkaasti yritysten ja toimialojen välillä ja tässä toimintaympäristössä yleissitovuus luo ylimääräistä painolastia koko yhteiskuntaan.

Myönteisistä talousennusteista huolimatta velkaannumme yhä viiden miljardin vuosivauhdilla ja pitkän aikavälin kasvunäkymämme ovat vaimeat. Nyt käsillämme oleva nousukausi onkin osattava hyödyntää viisaasti – aika on otollinen rakenteellisille uudistuksille työllisyysasteen nostamiseksi ja kasvun jatkumisen turvaamiseksi. Hanskat eivät saa tippua, vaan käänne on hyödynnettävä ennen kuin seuraavaa laskusuhdanne on oven takana.

 

Eero Suutari

Kansanedustaja (kok)